Verslagen van activiteiten

Tussen licht en donker

Op 15 december 2022 waren zo’n 70 leden van de afdeling KBO-PCOB-Goes bijeen voor de kerstviering. Rob Rijkschroeff (voormalig docent Mens en Religie op middelbare scholen in Goes en Terneuzen) nam ons mee in het thema “Tussen donker en licht”. Kundig ondersteund door de kaarsenaansteker.
Het BAVO-koor verzorgde de passende kerstliederen hierbij, die door de aanwezigen werden meegezongen.
Na een korte pauze voor een drankje verzorgde het BAVO koor nog een optreden met bekende Nederlandse en Engelse kerstliederen. Hierna was het tijd voor een tweede drankje én de collecte voor ons goede doel: de stichting Wens Ambulance. Waarna het tijd was voor de kerstmaaltijd.
We kunnen terugkijken op een mooie invulling van de kerstmiddag.


Reisverslag “Franciscaanse Voetreis”

Donderdag 20 oktober kregen we van Cor Kuyvenhoven een reisverslag over zijn voettocht van een maand in de voetsporen van Franciscus van Assisi.https://strato-editor.com/.cm4all/uproc.php/0/.franscicaanse%20voetreis.png/picture-400?_=1845bdf37da
Eerst vertelde hij het levensverhaal van Franciscus:
Franciscus werd geboren in het jaar 1181 of 1182 als Giovanni in het plaatsje Assisi. Hij was de zoon van Pietro Bernardone, een rijke lakenkoopman. Omdat zijn ouders tijdens de geboorte in Frankrijk verbleven noemde Pietro zijn zoon Francesco. Hij groeide op in luxe en had een losbandig leven. Hij wilde ridder worden. Toen hij tijdens een veldslag gevangengenomen werd begon hij na te denken. Hij kreeg een visioen dat hij de Katholieke Kerk schoon moest maken. Zijn boodschap is duidelijk: ”Heb liefde voor de schepping en liefde voor al wat leeft”. Hij vroeg aan de Paus toestemming om een kloosterorde te mogen beginnen. De Paus wilde eerst niet maar zijn opvolger komt daar later op terug.  Hij richtte de orde der Franciscanen op. Hij overlijdt in 1226 in Porto Luncula bij Assisi. In 1228, twee jaar na zijn dood, werd Franciscus heilig verklaard.
Zijn feestdag is 4 oktober, wat ook de internationale Dierendag is. Dat is niet helemaal toevallig, want volgens de verhalen heeft Franciscus voor de dieren gepreekt.
Na de pauze beschrijft hij de tocht die hij heeft gelopen.
Startend in Florence, lopend over prachtige, bijna verlatenpaden, kom je in Gubbio (de wolf). Assisi met de schitterende San Francesco, kerk, Spoleto en de vele kapelletjes en kloosters. Onderweg kijk je je ogen uit. Verder lopend bereik je uiteindelijk Rome.
Het was een mooie KBO-middag.
De Activiteitencommissie


Fietstocht door de Zak van Zuid-Beveland

Op 15 juni 2022 om 13.00 uur vertrok KBO-PCOB-Goes met prachtig fietsweer met 24 deelnemers vanaf de Hoogte in Goes Zuid. Via mooie weggetjes door de Zak van Zuid-Beveland reden we via het natuurgebied bij de Brilletjes-dijk naar Ovezande.
We werden in theetuin De Witte Hoeve verwelkomd met koffie of thee en een heerlijk stuk zelfgebakken appeltaart.
We konden daar ook de verzameling theepotten zien van de gastvrouw, die kon je ook kopen en er waren fietsers die daar gebruik van maakten. Het was de laatste keer dat we bij hen terecht konden, omdat ze per 1 augustus stoppen met de theetuin.
Bij een tussenstop in de kaasboerderij ter Nisse werden we verrast met een heerlijk ijsje op kosten van het bestuur.
Dat was een leuke verrassing.
Rond half 5 waren we weer terug in Goes. Het was een hele leuke tocht en de organisatie was prima.
Gerda, Wim S. en Nico heel erg bedankt voor de fijne middag.
Een tevreden deelnemer.


Op avontuur met de ‘Avontuur’

Met een enthousiaste ledengroep van KBO-PCOB-Goes hebben we op 19 mei 2022 met de zeil-klipper “Avontuur” het ruime sop opgezocht. Nadat er eerst, net voor vertrek, een stevige regenbui over ons heen kwam hebben we voor de rest van de dag een heerlijk weertje mogen ervaren. Te weinig wind om de zeilen te hijsen maar op het tempo van de motor ging het allemaal prima.
De stemming was opperbest en de verzorging aan boord nog beter. We werden welkom geheten door de Crew en nadat een informatie/ instructie filmpje werd getoond gingen de trossen los.  Via het kanaal richting de sluis “Goese Sas” voeren we de Oosterschelde op. De Oosterschelde lag voor ons open met in de verte de Zeeland-brug en op de zandbank(en) heuse zeehonden die heerlijk aan het genieten waren van de warmte. Het was opkomend water en zo-doende hadden we net geluk de zeehonden nog te kunnen zien.
Met dit prachtige weer, kalme zee en de goede verzorging aan boord hebben we een heerlijke en fijne middag met elkaar mogen beleven.

Hieronder een foto-impressie van het avontuur met de Avontuur. Klik op een foto om te vergroten.

Bron en foto’s Wim Copper

 

DSC00902
DSC00902
DSC00911
DSC00911
DSC00907
DSC00907
DSC00908
DSC00908
DSC00922
DSC00922
DSC00923
DSC00923
DSC00925
DSC00925
DSC00900
DSC00900
DSC00898
DSC00898


KBO-PCOB  afd. Goes is weer volop actief

KBO-PCOB afdeling Goes, aangesloten bij de landelijk grootste seniorenorganisatie UNIE-KBO/PCOB, is weer volop actief. Inmiddels zijn de eerste bijeenkomsten al geweest en staan de nodige toekomstige bijeenkomsten in de startblokken. Na de Bingo/Verloting in maart, een lezing over de Bevrijding, verzorgd door Jan en Jopie Minnaard, in april staat nu op de rol een mooie zeiltocht op de Oosterschelde met de zeilklipper “Avontuur” in mei en in juni een middagtocht naar de bakkersmolen in Essen(B) en een Fietstocht door de Zak van Zuid-Beveland. Ieder jaar wordt er voor een goed Doel gekozen waarvoor tijdens de bijeenkomsten wordt gecollecteerd. Dit jaar is het Goede Doel de Stichting Ambulance Wens. De Stichting Ambulance Wens. De naam komt voort uit het idee om de laatste wens van terminale patiënten te vervullen met vrijwilligers en een eigen ambulance. Stichting Ambulance Wens is opgezet (26-2-2007) als aanvulling op de verzorging van immobiele terminale patiënten. Er zijn nog te veel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben kunnen afsluiten. Eén van die oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren doordat de patiënt niet langer mobiel is en andere bestaande voorzieningen hiertoe tekortschieten. De stichting is dus opgezet om mensen te helpen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. KBO-PCOB afd. Goes is ervan overtuigd dat dit doel velen zal aanspreken. Een prachtig initiatief van de Stichting welk zeker steun en bijval verdient.
Voor het samenstellen van het programma voor het tweede halfjaar 2022 is de activiteitencommissie nog volop bezig. Er zal vooral veel aandacht worden gegeven aan jonge senioren want de KBO-PCOB is er voor senioren van vandaag en morgen.
Onze website is ook weer helemaal bijgewerkt en verder vernieuwd. Op deze wijze houden wij de leden en overige belangstellenden volledig op de hoogte.
Voor verdere informatie zie onze website www.kbo-pcob-goes.nl


Het Stamppottenbuffet smaakte weer goed.

Na  een onderbreking van twee jaar door Corona konden wij woensdag 9 maart met 45 leden weer genieten van ons traditionele stamppottenbuffet. De nieuwe beheerster van het Heer Hendrikhuis, Diana van der Weele, had samen met Erna Braam een voortreffelijk buffet samengesteld bestaande uit o.a. boerenkool met hutspot, andijviestamppot, zuurkoolstamppot en stamppot van bietjes.
Met de rookworst en de traditionele gehaktbal was het geheel compleet. Hierna was er nog een heerlijk toetje.
Als afsluiting kregen we nog een kopje koffie of thee. De avond werd opgeluisterd door Fred Bradvogel op keyboard. Hij zorgde voor passende achtergrondmuziek. Tijdens het buffet werd Erna nog in de bloemetjes gezet, omdat er door Corona geen eerder afscheid mogelijk was. Het was weer een gezellige KBO-PCOB -avond. Met dank aan Diana, Erna en Fred.
De activiteitencommissie


Met de KBO-PCOB afd. Goes op de Smokkeltoer.

Woensdag 16 februari 2022 zijn we voor het eerst na de covid problemen weer  bijeengeweest. Wilfried Staelens nam ons deze middag mee op de smokkeltoer. Hij vertelde op een komische manier over het leven van de smokkelaar in de grensstreek Nederland – België. Het smokkelen is ontstaan na de eerste wereldoorlog. De economische toestand was zo slecht, dat er op allerlei manieren werd geprobeerd om wat bij te verdienen. Zo ontstond het smokkelen. Op allerlei manieren werd er gesmokkeld. Er waren dragers die telkens met een vrachtje boter de grens over gingen. Ook per fiets was een mogelijkheid. De smokkelaars konden dan meer meenemen. De “grote” smokkel werd uitgevoerd met grote Amerikaanse auto’s die speciaal werden ingericht voor de smokkel. De smokkelaars maakten o.a. gebruik van kraaienpoten om zo de Douane in een achtervolging kwijt te raken. In deze tijd was er een flinke strijd tussen de Douane en de smokkelaars. Wilfried had ook het lied van de Smokkelaar en een interview met de Smokkelprins in zijn programma. Al met al een gezellige middag. Het was een goede en een fijne start van een nieuwe periode met volop geplande activiteiten van KBO-PCOB afd. Goes.
De activiteitencommissie.