Nieuws en actuele zaken

Bewonersmiddagen Fraude en Veiligheid in Goes

In het afgelopen jaar is het aantal Zeeuwse meldingen van digitale fraude met bijna 60% gestegen. Hoog tijd vinden een aantal regionale partijen om hier aandacht aan te schenken en de handen ineen te slaan. Zo worden er in het voorjaar in de gemeente Goes een aantal bewonersmiddagen georganiseerd waar tips worden gedeeld rondom dit thema.

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of hebben de berichten zelf ontvangen. De WhatsAppjes of sms’jes met de vraag om geld te storten voor een vriend, kennis of kleinzoon- dochter in nood.
Of de 'phishing' e-mails waarin het lijkt alsof banken of andere instanties vragen om inlogcodes of andere persoonlijke informatie. Deze berichtjes worden bijvoorbeeld ontvangen via de telefoon, computer of tablet.
Ook de babbeltruc aan de deur bestaat nog steeds.
Mensen die aanbellen en zich voordoen als iemand van de thuiszorg. Allemaal vormen van fraude met soms heel vervelende gevolgen. "Iedereen kan slachtoffer worden van digitale criminaliteit", zegt Wietske van den Broek van Politie Zeeland-West-Brabant. "Van oud tot jong en door alle lagen van de bevolking heen." In Zeeland werden er in 2021 in totaal 1.401 gevallen van oplichting geregistreerd met een schadebedrag van meer dan 4,6 miljoen euro.

Politie, Allévo, Gemeente Goes en SMWO organiseren in april vier bewonersmiddagen voor “Fraude en Veiligheid”. Door uzelf te laten informeren over de werkwijze van de criminelen, wordt u alerter en wordt de kans kleiner dat u slachtoffer wordt. De middagen worden in alle wijken van Goes georganiseerd. De toegang is gratis en er wordt voorafgaand aan de middagen een kleine lunch verzorgd om 12:30 uur voor degene die hier gebruik van willen maken.
We ontmoeten u graag op één van deze middagen.
Het is nodig om uzelf vooraf aan te melden via het telefoonnummer: 0113- 277 111 of via het e-mailadres: info@smwo.nl. Let op, het aantal plaatsen is beperkt, vol is vol.
Bewonersmiddag Goes-Noord    7 april 13:30 – 15:00    Locatie de Spinne
Bewonersmiddag Goes-West    14 april 13:30 – 15:00    Locatie de Westkant
Bewonersmiddag Goes-Oost     21 april 13:30 – 15:00    Locatie Jan Lighthart
Bewonersmiddag Goes-Zuid     28 april 13:30 – 15:00    Locatie de PitSport en Bewegen in Goes e.o.

Wilt u meedoen aan sport -en bewegingsoefeningen kijk dan op het overzichtsschema ‘Sport en Bewegen in Goes en omstreken’.

Klik hier.


Twee QR-codes op één mobieltje

Naast de persoonlijke corona-app kunt u ook de papieren QR-code downloaden op uw smartphone. Dit is niet als vervanging, maar als aanvulling, zodat u bijvoorbeeld voor uw partner ook de code beschikbaar heeft als deze geen smartphone (bij zich) heeft. Voor zowel het Nederlandse coronatoegangsbewijs als het internationale vaccinatiebewijs.

Van een KBO-lid ontvingen wij hiervoor een handleiding hoe je twee QR-codes op één mobiel kunt maken voor een coronatoegangsbewijs. Handig voor bijvoorbeeld een echtpaar met maar één mobiele telefoon of voor iemand die met zijn vader/moeder -die geen smartphone heeft- eropuit wil en de code nodig heeft in de horeca.

Klik hier voor de beschrijving.

We mogen elkaar weer ontmoeten:

KBO-PCOB OP ‘INSPIRATIETOUR’

‘Dat moeten jullie vaker doen!’. ‘Wat een interessante ochtend, en zó fijn om weer echt bij elkaar te kunnen komen.’
Zomaar wat uitspraken van deelnemers aan de eerste inspiratiebijeenkomsten in het najaar van 2021. We gaan vanaf maart 2022 weer verder met boeiende, inspirerende en gezellige bijeenkomsten.
Op donderdag 21 april zijn we in Heinkenszand!
Donderdag 21 april – De Stenge, Heinkenszand (Zeeland) met sprekers Jaap Jongbloed, Marinus van den Berg, Bert van Leerdam. Voor een pdf van het programma per locatie kunt hier klikken.
Meteen inschrijven!

Nieuw! Workshops!

  • Raak in de ochtend geïnspireerd door interessante sprekers zoals presentator Jaap Jongbloed, Marinus van den Berg en Bert van Leerdam.
  • Volg ’s middags 1 of 2 interessante workshops rond ledenwerving, De Academie (vrijwilligersplatform van KBO-PCOB, belangenbehartiging of het nieuwe besturen.
  • U kunt ook kiezen waaraan u deelneemt, bijvoorbeeld alleen aan het ochtend of middaggedeelte, of aan 1 of 2 workshops. De hele dag is natuurlijk het leukst!

Of u nu aan 1 of meerdere onderdelen deelneemt, u bent VAN HARTE WELKOM! En neem gerust iemand mee of maak er een afdelingsuitje van!
Wij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.  Want levenswijsheid van senioren is het kapitaal van de samenleving. Ontmoeting is daarbij cruciaal.
Bron: KBO-PCOB


Eind in zicht voor acceptgiro

Een heel belangrijk bericht voor met name onze PCOB leden die geen machtiging voor automatische incasso contributie hebben afgegeven.
31-05-2021
Nederlanders maken steeds minder geld over per acceptgiro. In 2020 verwerkte Currence, het bedrijf dat ook achter betaalmethode iDeal zit, nog maar 6,4 miljoen papieren acceptgiro’s. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Het definitieve einde van de papieren acceptgiro komt daardoor mogelijk sneller dan aanvankelijk gedacht, schrijft Currence in zijn jaarverslag.
Het aantal organisaties dat vorig jaar nog acceptgiro’s verstuurde, daalde nog harder. Dat halveerde bijna, tot 9.000 bedrijven en instellingen, tegenover 16.000 een jaar eerder. Volgens Currence zijn de alternatieven goedkoper en gebruiksvriendelijker.