Nieuws en actuele zaken

Resultaten Enquête “Thuistoediening” 2021 door ADRZ

14-07-2021
Hierbij de resultaten van deze enquête onder 200 leden van panelleden, waarvan 112 gereageerd hebben.
Thuistoediening
We vroegen de panelleden in hoeverre zij bekend zijn met en interesse hebben in thuistoedieningen van injecties, infusen of toedieningen in een gezondheidscentrum in de buurt van hun woongebied. Het onderzoek leverde veel waardevolle informatie op over de ervaringen en wensen van de patiënten binnen Zeeland. De projectleiders gebruiken deze input voor verbeteringen en de volgende stappen binnen het verder implementeren van thuistoediening.
Scope & achtergrond deelnemers
De enquête over Thuistoediening is uitgezet bij 200 panelleden en er hebben 112 (N=112) panelleden gereageerd. Meer dan de helft van de patiënten (74%) reist met eigen vervoer, waarvan 8% met een mantelzorger naar Adrz komt. Daarnaast komt 16% op de fiets en 3% te voet. Openbaar vervoer en taxivervoer staan beide op 3%. De taxi wordt alleen vergoed voor specifieke behandelingen met een ernstig onderliggend lijden, dit kan een reden zijn waarom dit percentage relatief laag ligt. 30% van de deelnemers geven aan geen beroep te kunnen doen op mantelzorgers. 30 % van de panel leden is nog werkzaam.
Klik hier als u de complete enquête-resultaten wilt inzien!

Waarschuwing!!

13-07-2021
In Goes (o.a. in Oost) zijn colporteurs (1 man met 2 vrouwen) bezig om mensen, voornamelijk ouderen, heel vriendelijk een veel te duur wurgcontract op te dringen over een meldapparaat bij noodgevallen.
Dit alles onder de naam VEILIG VOOROP.
Niet op ingaan! Niet binnen laten! 
Ze  proberen binnen te komen om een contract te laten tekenen.
De wijkagent is inmiddels op de hoogte. Vertrouw je het niet,  bel 112


Lang leve onze leden! Dat vieren we met een groots prijzenfestival

Er zijn verschillende redenen waarom mensen lid worden van KBO-PCOB: de belangenbehartiging, de activiteiten bij de afdelingen en het Magazine. Maar dat het lidmaatschap ook geld en voordeel oplevert, moeten we zeker niet onderschatten.
Om ons mooie ledenvoordeel eens goed in het zonnetje te zetten, pakken we deze lente groots uit met een Prijzenfestival van KBO-PCOB-Ledenvoordeel. We geven meer dan 100 prijzen weg met een totale waarde van zo’n 20.000 euro! Van een e-bike, hotelcadeaubonnen, smartphones en radio’s tot een hometrainer, airfryers en vele andere mooie prijzen. Bent u lid van KBO of PCOB? Mooi! Dan kunt u nog tot en met 30 juni meedoen met deze geweldige actie.
Hoe doet u mee? Heel eenvoudig: ga naar www.kbo-pcob-voordeel.nl/prijzenfestival en vul daar uw naam en e-mailadres in op het formulier. Zo maakt u kans op één van de 100 prijzen en ontvangt u in de toekomst onze digitale nieuwsbrief met interessante voordelen. De trekking van de prijswinnaars vindt plaats op 14 juli. Alle prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
Veel succes en alvast veel plezier met uw prijs!

Eind in zicht voor acceptgiro

Een heel belangrijk bericht voor met name onze PCOB leden die geen machtiging voor automatische incasso contributie hebben afgegeven.
31-05-2021
Nederlanders maken steeds minder geld over per acceptgiro. In 2020 verwerkte Currence, het bedrijf dat ook achter betaalmethode iDeal zit, nog maar 6,4 miljoen papieren acceptgiro’s. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Het definitieve einde van de papieren acceptgiro komt daardoor mogelijk sneller dan aanvankelijk gedacht, schrijft Currence in zijn jaarverslag.
Het aantal organisaties dat vorig jaar nog acceptgiro’s verstuurde, daalde nog harder. Dat halveerde bijna, tot 9.000 bedrijven en instellingen, tegenover 16.000 een jaar eerder. Volgens Currence zijn de alternatieven goedkoper en gebruiksvriendelijker.


Lintje voor KBO-Goes-lid.

30-04-2021
Dr. A.G. Tjiam uit Goes, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Dr. Tjiam richtte Focus 2 op om in Burkina Faso oogoperaties en medische begeleiding voor oogziekten te realiseren. Hij vloog gedurende twintig jaar tweemaal per jaar met een medisch team naar Burkina Faso. Daar opereerde hij meer dan 6000 patiënten op verschillende locaties. Dr. Tjiam leidde ook oogartsen ter plekke op en regelde opleidingen voor Burkinese oogartsen in Nederland. Dr. Tjiam is lid van KBO-PCOB-Goes.Nieuw telefoonnummer voor de Luisterlijn: 088 0767 000

31-03-2021
De Luisterlijn is sinds kort bereikbaar via het nieuwe telefoonnummer 088 0767 000. Dat meldt de organisatie, die alle inwoners van Nederland emotionele ondersteuning op afstand biedt. Het nummer is dag en nacht bereikbaar voor mensen die nergens met hun verhaal terecht kunnen of behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.
Reden voor de overstap naar het nieuwe telefoonnummer zijn de hoge kosten van het 0900-nummer. 
Lokaal tarief
Voor het bellen naar het nieuwe telefoonnummer 088 0767 000 betaalt de beller alleen het normale beltarief. Het telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een anoniem gesprek of een luisterend oor. Het telefoonnummer is niet zichtbaar op de factuur van de beller.
Hoewel de Luisterlijn ook bereikbaar is via chat en e-mail, pakt toch nog 9 op de 10 gesprekspartners de telefoon. In 2020 voerden vrijwilligers meer dan 320.000 telefoongesprekken. “De meeste mensen vinden het fijn om écht even van zich af te praten en een stem te horen. Het hardop uitspreken van gedachten en gevoelens lucht vaak op.” Getrainde vrijwilligers bij de Luisterlijn bieden een luisterend oor en geven even dat steuntje in de rug.
Wil je meer weten? Kijk dan hier

Inclusief wonen in zorgzame gemeenschappen

20-03-2021
Een woonconcept waarbij de verbinding tussen mensen met en zonder zorgvraag centraal staat: Stijn van Kreij brengt het tot werkelijkheid met zijn sociale onderneming Butterfly Effect.
Door tiny houses op terreinen van zorgorganisaties te verhuren aan vrijwilligers ontstaan er zorgzame gemeenschappen voor jong en oud. Een kleine verandering op de ene plek kan op termijn leiden tot een grote verandering elders: dat is de betekenis van het Engelse begrip butterfly effect.

Butterfly Effect is ook de naam van de organisatie waarvan Stijn van Kreij (45) directeur is. Van Kreij zet daarmee een nieuw concept van zorg en wonen in de markt. In dat concept symboliseert het begrip butterfly effect kleine ontmoetingen die van grote invloed zijn op het welzijn van de betrokkenen. Want het woonconcept van Van Kreij draait om kleine momenten van ontmoeting.
Lees verder >>


C-support: nazorg voor COVID-19-patiënten

20-03-2021
Sinds 2020 kunnen COVID-19-patiënten terecht bij C-support. Deze stichting adviseert en ondersteunt mensen die te maken hebben met de gevolgen van ziekte na besmetting met het coronavirus. Directeur-bestuurder Annemieke de Groot: ‘Veel patiënten blijken meer nodig te hebben dan alleen medische nazorg.’
‘We zien dat veel COVID-19-patiënten maanden nadat ze ziek werden, met allerlei vragen zitten. Dit kan op het gebied van hun gezondheid zijn, maar ook op psychosociaal vlak of op het gebied van werk en inkomen.’ Aan het woord is Annemieke de Groot, directeur-bestuurder van C-support. Deze stichting wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is ontstaan uit Q-support dat sinds 2013 bestaat. Q-support biedt tijdelijke ondersteuning aan mensen die te maken hebben met de gevolgen van Q-koorts, een andere infectieziekte. ‘Zowel Q-support als C-support biedt nazorg aan patiënten die te maken hebben met de gevolgen van een nieuwe infectieziekte’, legt De Groot uit. ‘Beide stichtingen kunnen patiënten helpen in een traject dat zijn werking heeft bewezen bij Q-support.’
Lees verder >>


KBO-PCOB peiling: Politiek houdt onvoldoende rekening met de belangen van senioren

12-03-2021
Ruim de helft (53%) van de senioren vindt dat politiek Den Haag onvoldoende rekening houdt met de belangen van ouderen. Dat blijkt uit een peiling van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Slechts twaalf procent vindt van wel. Ondanks het gevoelde gebrek aan aandacht, is dit geen reden om niet naar de stembus te gaan. Bijna alle senioren (98%) geven aan van plan te zijn om te gaan stemmen. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Het blijkt maar weer dat senioren trouwe stemmers zijn. En nu deze groep meer dan de helft van het aantal stemgerechtigden uitmaakt, mogen de politieke partijen die loyaliteit ook wel belonen door ze mee te nemen in hun verkiezingsplannen en bij het vormen van het nieuwe kabinet.” Met name koopkracht (AOW en pensioen), wonen en zorg en welzijn zijn, wat senioren betreft, de belangrijkste thema’s die een nieuw kabinet moet oppakken.

Lees meer >>


KBO-PCOB Nieuwe Stijl

20-02-2021
De ledenraden van de KBO en PCOB hebben een brief doen uitgaan over de bestuurlijk overleg in de laatste maanden, wat daar uit voort gekomen is en welke stappen er verder worden ondernomen.
Klik hier voor de volledige brief.


Manifest: Waardig ouder worden

17-02-2021
Op 12 december hebben de ChristenUnie, Omroep Max en KBO-PCOB, samen met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder De Koepel, het Manifest “Waardig Ouder Worden 2.0” ondertekend.
In het manifest staan tien voorstellen voor een samenleving waarin ouderen kunnen blijven meedoen en zich gezien en gewaardeerd voelen. Waarin jong en oud niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar. Waarin ruimte is om te wonen, elkaar te ontmoeten en voor elkaar te zorgen.
Lees verder >>


Coronatesten in de Zeelandhallen

15-12-2020
De GGD Zeeland heeft op 14 december de Zeeuwse XL coronatestlocatie in gebruik. Eind deze maand ook kunnen in de Zeelandhallen 1800 mensen per dag terecht.
Testlocatie Adrz sluit  De GGD heeft nu zeven teststraten in de provincie: Goes, Terneuzen, Zierikzee, Vlissingen, Hulst, Oostburg en Sint Maartensdijk. En het blijven er ook zeven, want de testlocatie bij ziekenhuis Adrz gaat dicht. De XL-teststraat in Goes is geopend van 8.30 tot 16.30 uur.
Wanneer en hoe maak je een afspraak voor een test?  
Iedereen met milde klachten kon zich al laten testen op corona. Ook zonder klachten kunnen mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmette persoon naar de GGD voor een test. Dit kan op de vijfde dag na het laatste risicovolle contact met de positief geteste persoon. Dat contact kan blijken uit bron- en contactonderzoek of door een melding van de CoronaMelder.  
Een afspraak maken van een coronatest kan op twee manieren: bellen naar het landelijke nummer 0800 – 1202 of via Rijksoverheid.nl/coronatest. Bellen kan dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur. Houd hiervoor je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Om online een afspraak te kunnen maken heb je je DigiD nodig.
Bron: Nieuwsbrief PZC 13.12.2020


Voor wie doet U de deur open?

10-12-2020
Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. 
Lees er hier meer over.


Manifest: schaf kostendelersnorm af

De kostendelersnorm moet zo snel mogelijk verdwijnen. Daartoe is op 17 november 2020 een manifest gestuurd naar politiek en pers. De Tweede Kamer debatteerde erover bij de begroting Sociale Zaken.
Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Deze maatregel ontmoedigt het zorgen binnen de familie. En vergroot de kans op armoede.”
Vierentwintig organisaties bundelen nu hun krachten om het voor elkaar te krijgen. Wat KBO-PCOB betreft mag de maatregel ook zéker niet voor AOW’ers ingevoerd gaan worden.
De kostendelersnorm is een bezuinigingsmaatregel. De regel werd in 2015 ingevoerd en houdt in dat je minder bijstand krijgt als je met meerdere volwassenen in één huis woont. Hoe meer volwassenen onder hetzelfde dak, hoe lager je uitkering. Het idee erachter is dat je kosten kunt delen als je samen een huishouden gaat vormen. Dit blijkt niet zo te zijn.
Lees verder >>


Mondkapje af, hoortoestel kwijt

14-11-2020
Het is bekend dat mondkapjes een grote ergernis vormen voor slechthorenden; spraak afzien en dus spraak verstaan zijn enorm belemmerd. Dat is niet het enige probleem. Ook de combinatie van een hoortoestel en het elastiekje van het mondkapje zorgen voor de nodige hinder. Steeds meer mensen verliezen hun hoortoestel.
Lees meer >>
Door het dragen van een mondkapje kan bij het op- en afdoen een bril of een gehoorapparaat blijven hangen en zodoende op de grond vallen of verloren gaan. Een Inboedelverzekering geeft hier geen dekking voor
Lees hier meer over de verzekering >>


Nieuw meldpunt zorgwekkend gedrag: 0800 1205

10-11-2020
Via het meldpunt ‘Zorgwekkend gedrag’ kunnen mensen die zich zorgen  maken over hun naasten in contact komen met zorgverleners in de buurt.  Daarmee kan een melding bij het meldnummer het begin zijn van hulp  waar behoefte aan is. Het gaat hier om niet-acute hulp.
Mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand anders,  bijvoorbeeld een naaste of een buurman, kunnen dit meldpunt bellen.  Denk bijvoorbeeld aan mensen die verward gedrag vertonen, niet (meer)  voor zichzelf kunnen zorgen, in een vervuild huis wonen of veel  problemen hebben en dreigen af te glijden. Het kan gaan om een oude  overbuurman of -vrouw die steeds met blote voeten op straat loopt en al  een paar keer de sleutels van de voordeur blijkt vergeten te zijn, misschien  is hij of zij dement aan het worden. 
Lees verder in NieuwsFlitZ 139, pagina 7 >>


Campagne ‘Aandacht voor Elkaar’

27-10-2020
De coronacrisis is voor velen van ons een zeer moeilijke periode.
Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan. Diploma-uitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door. Tegelijkertijd zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn. 
Lees hier verder >>

 

Nieuw: Steunpunt coronazorgen 

27-10-2020
Eenzaamheid, geldzorgen of angst: de coronacrisis eist ook mentaal een tol. Mensen die psychische klachten ondervinden van de crisis kunnen vanaf nu terecht bij het Steunpunt Coronazorgen, een online loket met informatie over het omgaan met gevoelens en zorgen rondom het coronavirus.
Het Steunpunt is een initiatief van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in samenwerking met het RIVM. Op de website staan doorverwijzingen naar hulpinstanties en staat de ‘nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie’ over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.
Het Steunpunt is onderdeel van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’, die door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) werd afgetrapt. 
De campagne spoort mensen aan elkaar aandacht te geven en stil te staan bij het verdriet dat het coronavirus heeft veroorzaakt.


Europese commissie: Geldigheid rijbewijs met nog eens 7 maanden verlengd

30-09-2020
Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen.
Lees hier verder >>